Rottex Budapest Mintabolt
0
kosár 0 db
0 Ft

Matrac

A matrac szó eredete az Arab országokból származik. A szó az arab matrah szóból származik („hely, ahová valamit dobtak", taraha = „dob, vet, hajít"). A keresztes háborúk idején a keresztesek azt tapasztalták, hogy az arabok földre helyezett vánkosokon aladudtak. A keresztesek átvették ezt a szokást, így a régi olaszba materasso, a régi franciába materas, a középkori latinba ..

Matrac


A matrac szó eredete az Arab országokból származik. A szó az arab matrah szóból származik („hely, ahová valamit dobtak", taraha = „dob, vet, hajít"). A keresztes háborúk idején a keresztesek azt tapasztalták, hogy az arabok földre helyezett vánkosokon aladudtak. A keresztesek átvették ezt a szokást, így a régi olaszba materasso, a régi franciába materas, a középkori latinba pedig matracium formájában jelent meg.
A matrac története a középkorra tehető vissza, ahol időszámításunk előtt a rómaiak kitömött zsákokon aludtak. A zsákokat szénával és gyapjúval tömték ki, majd a későbbiekben tollat is használtak. Ezeket a kitömött zsákokat nevezhetjük matracnak is.


A 17 század végén és a 18. század elején a matrac már sokkal szélesebb körökben elterjedt. Ekkor már nem csak a földre rakták, hanem megjelentek az ágykeretek is. Az ágykeretek ebben az időben még csak egyszerű fakeretek voltak és matracokat kötélből font háló tartotta. Töltetként már pamutot és állatszőrt is felhasználtak.
Az igazi áttörés az 1860-as években történt, mikor megjelentek az acélrugós matracok. Heinrich Westphal feltalálta a bonell rugót. A bonell rugós matracok után nem sokkal feltalálták a zsákrugót, vagy más néven a táskarugót. Sajnos a technológia hiányosságok miatt nem ekkor kezdek elterjedni a rugós matracok, hanem az 1940-es években. A bonnel és a zsákrugó a még a mai napig az egyik legkedveltebb matracok közé tartoznak.


Milyen matrac típusok léteznek ma?


Bonell rugó


Jelenleg számtalan matrac típusokból választhatunk, ha matracvásárlás előtt állunk. Az igen kedvelt bonell rugós matracok a mai napig igen kedveltek. A bonell rugó előállítás 1 gépsoron történik, mindegyik rugót, mindegyikkel összekapcsolják, így egy igen masszív rugó testet kapunk. A rugó vastagsága általában 2-2.2 milliméter. A Rottex bonell rugós matracaiban 2.2 mm vastagságú rugók találhatók, de előfordulnak vastagabb bonell rugók is a Rottex matrac kínálatban. A vastagított rugók 2.4 mm-ek. Általában 110-120 bonell rugó találhat a matracban 1nm-en. A bonell rugó előnye, hogy a nagyon strapabíró szerkezet. Sajnos ezt hátrányként is megemlíthetjük, hogy egy nagyobb méret esetén, nagyobb az áthullámzás.


Zsákrugó, táskarugó


A zsákrugónál mindegyik rugó egy zsákban található, és mindegyik rugó csak a mellette lévővel van összekötve, így nem lesz áthullámzás, mint a bonell rugó esetében. Ezáltal sokkal pontelasztikusabb matracot kapunk, sokkal jobb lesz a formakövetése a matracnak. A zsákrugókat, mivel különálló rugókról beszélünk, jobban tudják zónásítani is. A zónázásnak az előnye, hogy a rugók az egyes zónákban hol keményebbek, hol puhábbak. Ez eredményezi azt, hogy a nagyobb nyomáspontok a testen nagyobb mértékben süllyednek bele a matracba, így elősegítve, hogy a gerinc egyenes legyen. A zsákrugóknál általában 220-250 rugó található a matracban 1nm-en. A Rottex matracokban ez a szám 230 db rugó.

Memory foam, emlékező hab


A memory habok sokkal később terjedtek el, mint a rugós matracok. A memory habot eredetileg a Nasa fejlesztette ki 1970-es években az űrrepülőgépeihez, ami nem végül nem került bele. Ezért kiadta kereskedelmi forgalomba, ezért élvezhetjük ma is előnyét számos matracban. A memory hab egy hőre lágyuló anyag, ami tökéletesen, milliméter pontosan leköveti a testnek a helyzetét. Az emlékező hab tökéletes alátámasztást nyújt a testnek. Legfőképpen azoknak ajánlják, akinknek gerinc problémájuk, ízületi fájdalmaik vannak.


Hideghab


A hideghabot nagyon sokan összetévesztik a szivaccsal. Kinézetre hasonló, viszont a hideghab sokkal többet tud. A hideghab egy speciális poliuretán komforthab. Tulajdonságait tekintve légáteresztőbb, hosszabb az élettartama, antialergén, antisztatikusabb, mint a szivacs. A hideghaboknak több fajtája van, ide soroljuk a memory foamot és a speciális nagy rugalmasságú klímahabokat is. Általában a hideghabok sűrűsége 20-40 kg/m3, minél magasabb ez a szám annál hosszabb az élettartama a matracnak. A Rottex hideghabok 33-35 kg/m3 között vannak. A memory haboknál ez a szám sokkal nagyobb, ott 40 kg/m3 fölött van a habok fajsúlya. A Rottex memory haboknak a sűrűsége 55 kg/m3.


Latex


A latex egy természetes anyag, kaucsukfából állítják elő. Minden biomatracnak az fő alapanyaga a latex. A latex kellő rugalmasságot ad a matracnak, miközben tökéletesen leköveti a testet. A latex sűrűsége 80kg /m3 között mozog. A latex matracok drágábbak a hideghab, vagy a memory matracoknál, mivel a latexnak drágább az előállítási költsége, mint a többi felsorolt anyagnak. Viszont meg kell említeni, hogy a matracokban található latex nem 100%-os természetes latex. Minden esetben tartalmazni kell mesterséges latexet, hogy forma stabil és hosszú élettartamú legyen a latex matrac.

Milyen matracot vegyünk?


Ez az egyik legnehezebb kérdés, hogy milyen matracot vegyünk. A legtöbb ember nem matracguru. De miért is kéne annak lennie? A matrac alapanyagokból is számtalan van még a felsoroltakon kívül. Ennek a megtanulása nem 10 perc. Abban az esetben, ha nincs semmilyen elképzelésünk, hogy milyen fajta matracot szeretnénk, gondolok arra, hogy rugósat, memory habosat, vagy latex-kókuszosat, első körben két dolgot kell eldönteni. Az egyik, hogy milyen ár kategóriában szeretnénk matracot venni, a másik, hogy keményet, vagy inkább puhábbat. Azzal, hogy ezt a két dolgot meghatároztuk, lényegesen le lehet szűkítni a választékot a számunkra legmegfelelőbbre. Viszont a legjobban úgy tudunk dönteni, ha a matracot kipróbáljuk az üzletben. A budapesti Rottex Mintabolt már minden nap nyitva van, érdemes betérni ha matrac vásárlás előtt állunk és kérni a szakkollégák segítségét. Aki nem tudja megoldani, hogy bejöjjön a Mintaboltba, telefonon is kérhet tanácsot munkaidőben.

 

 

Kulcsszavak: matrac, matracok, Rottex matrac, matracos, memory matrac, rugós matrac, zsákrugós matrac, Rottex, latex matrac, hideghab matrac, matrac szó