Rottex Budapest Mintabolt
0
kosár 0 db
0 Ft

Milyen ágyrácsot vegyek?

Milyen ágyrácsot vegyek? Nem mindig könnyű erre az egyszerű kérdésre a válasz. De ebben a cikkben megpróbáljuk felsorolni, hogy milyen matrac típushoz milyen ágyrács vagy épp ágy borda a praktikusabb választás, mivel egy rosszul választott ágyrács akár a matracok roncsolódását is elő idézheti. Ágyrács választásnál elsődleges szempont a saját igényünk felmérése.

Milyen ágyrácsot vegyek?

Milyen ágyrácsot vegyünk? Nem mindig könnyű erre az egyszerű kérdésre a válasz. De ebben a cikkben megpróbáljuk felsorolni, hogy milyen matrac típushoz milyen ágyrács vagy épp ágy borda a praktikusabb választás, mivel egy rosszul választott ágyrács akár a matracok roncsolódását is elő idézheti.

Talán az első szempont, amit figyelembe kell vennünk ágyrács kiválasztása előtt, hogy mennyire szeretnénk rugalmassá, pattogós hatásúvá tenni a matracunkat. Illetve az is befolyásolja, hogy már meglévő matrachoz keresünk egy megfelelőbb ágyrácsot, vagy együttesen cseréljük a rácsot a matraccal. Ha utóbbi esetről van szó, talán picit könnyebb a helyzetünk. Ebben az esetben tágabb mozgásterünk van, mivel itt nincs megkötve a kezünk. Általában a rugós matracokat inkább fix bora használatával szokták ajánlani, mert rugós matrac esetében a matracnak meg van a rugalmas hatása ezt már nem célszerű tovább fokozni egy rugalmas ráccsal. Illetve még talán a memoryfoam matracok választásához is jobban illik egy fix alapot adó ágyborda, mint a rugalmas rács. Mert a memória habnak olyan jellemzője is van, hogy tompítja a mozgásból adódó mozgási energiát, ezért mondhatni hatástalanítaná egymást a két eltérő tulajdonság. Rugalmas rácsot inkább a rugó nélküli hideghab, vagy latex, esetleg latex-kókusz összeállítású matracok matracoknál érdemes használni, mivel ezeknek a matrac típusoknak önmagában nincs rugalmas hatása és ezt lehet pótolni a rugalmas rács segítségével. Itt még az lehet számottevő tényező, hogy a rugalmas rácsokból létezik emelhető láb- illetve fejvéggel gyártott rácsok is. Ezt csak az olyan matracokhoz érdemes használni, amely matracok önmagukban is hajlíthatóak. A kókusz alapanyagú matracoknál nem ajánlott az emelhető rácsozat, csak abban az esetben, ha a matracban lévő kókuszréteg kiképzése ezt lehetővé nem teszi. Mivel a kókusz réteg a merevség és tartás szerepében nyújt segítséget, ezek nem is hajlíthatóak, mert akkor megtörhet a kókuszréteg, ami idővel a matrac szerkezeti károsodásához vezet. De létezik olyan kókusz réteg, amit úgy alakítottak ki, hogy hajlítható legyen, ezeket a típusokat szokták ajánlani az emelhető rácsokhoz.